Computer

Tien stappen naar de moderne computer

Een computer kan van alles berekenen. Bekijk de tijdbalk van zijn voorgangers – zoals het telraam, de rekenliniaal en de ponskaart.

19 januari 2011 door Lars Thomas

Het woord computer werd voor het eerst gebruikt in 1613 – voor iemand die berekeningen maakte. Pas eind 19e eeuw kreeg het woord betrekking op de machines die voor berekeningen werden gebruikt.

De machines werden steeds verder verfijnd en zijn nu niet alleen te programmeren, maar kunnen ook enorme hoeveelheden gegevens opslaan. Dit zijn tien belangrijke stappen op weg naar de moderne computer:

2700 v.Chr.

In het Sumerische rijk worden telramen gebruikt voor eenvoudige wiskundige toepassingen, het berekenen van prijzen en dergelijke.

80 v.Chr.

Een handige man in het oude Griekenland met gevoel voor wiskunde en mechanica bouwt een machine waarmee hij de positie van hemellichamen kan berekenen. Zo wordt het makkelijker om met een schip te navigeren. Slechts één exemplaar van deze machine, het zogeheten mechanisme van Antikythera, is bewaard gebleven.

1623

Wilhelm Schickard vindt een eenvoudige rekenmachine uit die kan optellen en aftrekken, en die met een bel waarschuwt als een getal te groot is om aan te kunnen. Helaas komt de machine niet in productie, want het prototype gaat bij een brand in vlammen op .

1642

Blaise Pascal maakt een geavanceerde rekenmachine, vooral om zijn vader te helpen, die belastinginner in een Franse provincie is en voortdurend belastingen moet berekenen.

17e eeuw

In deze eeuw werd de rekenliniaal uitgevonden, een instrument dat tot ver in de 20e eeuw gebruikt werd door onder anderen ingenieurs en technici.

1801

Joseph-Marie Jacquard bouwt een weefmachine die niet alleen automatisch werkt, maar ook te programmeren is met behulp van primitieve ponskaarten.

1837

Charles Babbage maakt een ingewikkelde mechanische rekenmachine, die ook geprogrammeerd kan worden. Deze wint nauwelijks terrein omdat hij heel groot en complex is, en ook omdat Babbage er maar aan blijft sleutelen.

De jaren 1880

Na diverse pogingen komt Herman Hollerith erachter dat een ponskaart nog het beste middel is om data op te slaan voor rekenmachines en dergelijke. Deze ponskaart blijft tot ver in de 20e eeuw vrijwel ongewijzigd.

1937

George Stibitz maakt de eerste moderne digitale computer, het zogeheten model K. De K staat voor 'kitchen tabel' (keukentafel), want daarop zette hij het apparaat in elkaar.

1943

De Engelse computer Colossus, een van de eerste grote computers, wordt gebruikt om de Duitse oorlogscodes tijdens de Tweede Wereldoorlog te kraken.

Bronnen: en.wikipedia.org: Computer www.computerhistory.org

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: