Sunway TaihuLight

Japan wil snelste supercomputer ter wereld bouwen

China staat stevig boven aan de lijst van de snelste computers ter wereld, maar de Japanners willen de eerste plaats terugkapen met de snelste computer die de mens ooit heeft gemaakt.

6 december 2016 door Jakob Priess

130 biljard berekeningen per seconde.

Dat moet de snelste supercomputer ter wereld kunnen als Japan volgens planning in 2017 klaar is met de AI Bridging Cloud Infrastructure, ABCI.

Met zijn duizelingwekkende snelheid van 130 petaflops, zoals de 130 biljard berekeningen per seconde worden genoemd, zal de ABCI de Sunway TaihuLight van China, die met 93 petaflops momenteel bovenaan staat, voorbijstreven.

China moet zakken

Japan heeft nu 'slechts' op drie na de meeste supercomputers in de TOP500, de lijst met de snelste supercomputers ter wereld, na de VS, China en Duitsland. En vooral het feit dat de twee snelste computers op naam van China staan, is voor de Japanners moeilijk te verkroppen.

Premier Shinzo Abe heeft het bedrijfsleven en de politici daarom opgeroepen tot samenwerking om weer aan de top van de wereldtechnologie te staan. De ABCI is de eerste poging daartoe.

'Voor zover we weten is geen enkele computer ter wereld zo snel als deze,' aldus Satoshi Sekiguchi van het Japanse ?National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, waar de rekenmachine van ruim 160 miljoen euro moet komen te staan.

Japan wil AI-wedloop winnen

De ABCI wordt ter beschikking gesteld aan Japanse bedrijven die nu van het buitenland afhankelijk zijn voor toereikende rekenkracht voor hun dataverwerking. Het is de bedoeling dat de Japanse technologische sector aanzienlijk wordt versterkt.

Zoals de naam al aangeeft moet de AI Bridging Cloud Infrastructure Japan vooral een flink stuk verder helpen met onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: