Sony sang top

Sony schrijft 's werelds eerste kunstmatige song

Sony is het eerste bedrijf ter wereld dat muziek heeft geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie – één nummer klinkt zelfs een beetje als een lied van The Beatles.

20 oktober 2016 door Karine Kirkebæk

Zelfdenkende computers zijn er het afgelopen jaar in geslaagd om de wereldkampioen Go te verslaan – het moeilijkste bordspel ter wereld. Ook hebben ze met 99% betrouwbaarheid borstkanker bij vrouwen gediagnosticeerd.

Met andere woorden, deze machines zijn vreselijk intelligent en presteren op sommige gebieden zelfs beter dan de allerbeste menselijke experts.

De grote namen die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden zijn bijvoorbeeld IBM en Google, maar ook Sony. Dit Japanse bedrijf heeft namelijk Flow Machines ontwikkeld – software die op een totaal nieuwe manier geleerd heeft om creatief te zijn.

Klinkt als The Beatles

Met Flow Machines is Sony erin geslaagd om de eerste kunstmatig geschreven muziek ter wereld te produceren. Het eerste nummer zou volgens Sony zo een nummer van The Beatles kunnen zijn.

De andere nummers lijken op het materiaal van Amerikaanse componisten zoals Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin en Cole Porter:

De mensen achter deze nummers en de kunstmatige intelligentie werken op de creatieve afdeling van Sony's Computer Science Laboratory in Parijs.

13.000 muzieknummers in database

Om deze kunstmatige intelligentie te leren om muziek te schrijven, hebben de onderzoekers van Sony de database LSDB opgezet en gevuld met de noten van 13.000 nummers. De nummers zijn afkomstig uit verschillende genres en geschreven door verschillende componisten.

De computer heeft ze allemaal geanalyseerd en nu kan elke componist in spe muziek schrijven. Het enige dat je hoeft te doen is een genre kiezen.

De computer produceert vervolgens een nummer met een melodie en harmonie, waar je zelf je eigen tekst op kunt schrijven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: