Kerstlied

Kunstmatige intelligentie maakt eigenaardig kerstliedje

Het is geen kunst – al is het wel kunstmatig. Door een foto van een kerstboom te bestuderen, heeft een kunstmatige intelligentie een kerstlied gemaakt.

14 december 2016 door Babak Arvanaghi

Hij komt vast niet in de top 10 van beste kerstliedjes, en je zult hem volgend jaar waarschijnlijk niet terugvinden op verzamel-cd's met kerstmuziek.

Toch is dit kerstlied heel bijzonder.

Noch de tekst, noch de muziek is door mensen gemaakt. Het lied is ontsproten aan het brein van een kunstmatige intelligentie, die het herkenbare liedje ook zelf zingt.

Luister hier naar het aparte liedje.

Neurale karaoke

Het lied ontstond aan de University of Toronto in Canada. Onderzoekers aan deze universiteit bedachten het concept 'neurale karaoke', en daar is dit kerstlied uit voortgekomen.

Het komt er in het kort op neer dat een computer een foto krijgt voorgeschoteld, en dat op basis van een analyse van die foto de robot een lied maakt dat hij zelf kan zingen.

In dit geval lieten de onderzoekers de machine een foto zien van een versierde kerstboom met cadeautjes eronder, wat in de tekst duidelijk terugkomt. Behalve dan dat de kunstmatige intelligentie de kerstversiering aanziet voor bloemen.

Eerst het ritme, dan de drums

De kunstmatige intelligentie is muzikaal getraind door te luisteren naar 100 uur muziek op het internet. Daardoor kon de robot eenvoudige ritmes maken met 120 slagen per minuut.

Daarna voegde hij drums en akkoorden toe.

Ten slotte kwam de tekst erbij, die de werd samengesteld uit 3390 woorden die de kunstmatige intelligentie had geleerd. Elke slag kreeg een woord.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: