kvindelig kodning

Competentie van vrouwen slechter ingeschat

Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen die competenter zijn dan mannen daar alleen waardering voor krijgen als ze hun geslacht niet vermelden.

17 februari 2016 door Karine Kirkebæk

Een nieuwe studie – door de onderzoekers zelf de grootste studie naar verschillen tussen de seksen tot nu toe genoemd – neemt de waardering die mannen en vrouwen krijgen voor hun competenties onder de loep.

De wetenschappers onderzochten het verschil bij een grote groep programmeurs van beide geslachten. En ze kwamen tot de conclusie dat de programmacode van vrouwelijke programmeurs als kwalitatief hoogwaardiger wordt ingeschat dan die van mannen – zolang hun identiteit onbekend is.

Zodra het geslacht van de vrouwen bekend is, verdwijnt de extra waardering voor hun werk als sneeuw voor de zon en daalt deze tot een niveau dat acceptabel is voor mannen.

Beoordeling van vrouwen geanalyseerd

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de California Polytechnic State University en de North Carolina State University.

Ze analyseerden gebruikersbeoordelingen van GitHub, een online opslagdienst voor open source-code, waar zo'n 10 miljoen gebruikers elkaars code beoordelen en met voorstellen tot verbetering komen.

Anonieme vrouwen worden geaccepteerd

Wat de onderzoekers opviel, was dat gebruikers die een voorstel tot verbetering van een vrouw wier geslacht onbekend was ontvingen, in 71,8% van de gevallen het voorstel goedkeurden en de code veranderden.

Als het geslacht van de vrouwelijke voorsteller echter bekend is – doordat het bijvoorbeeld in haar profiel staat – werd het voorstel slechts in 62,5% van de gevallen overgenomen.

Het onderzoek is nog niet aan een peer review onderworpen en in een tijdschrift gepubliceerd, maar je kunt het online lezen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: