chatbot foto 1

Computers chatten net zoals mensen

De laatste jaren gebruiken bedrijven vaker computers om online vragen van klanten te beantwoorden. Deze zogeheten chatbots lijken steeds meer op mensen. Maak kennis met Mitsuku, een van de meest 'menselijke', en chat met een chatbot.

25 september 2015 door Jesper Bindslev

In 2013 won de chatbot Mitsuku de Loebner Prize, een wedstrijd die erop neerkomt de jury ervan te overtuigen dat een computerprogramma menselijk is.

Mitsuku, die is ontwikkeld door een particuliere programmeur, doet zich voor als een 18-jarig meisje uit Leeds. Ze geeft antwoord op vragen en ontwikkelt zich in het contact met mensen.

PRAAT MET CHATBOT: Klik en maak kennis met Mitsuku ?

Chatbot-ontwikkelaars geïnspireerd door Allan Turing

De Loebner Prize wordt elk jaar gehouden en is geïnspireerd op de zogeheten Turingtest, die in 1950 werd beschreven door de Britse wiskundige Alan Turing.

Ver voor de komst van de computer zag Turing de mogelijkheid al voor zich om een mens en een computer met elkaar te laten praten. Als een buitenstaander die het gesprek heeft gevolgd, niet kan bepalen wie wie was, moet de computer als intelligent worden beschouwd.

De Loebner Prize looft 100.000 dollar uit aan de ontwikkelaar van het eerste computerprogramma dat slaagt voor de Turingtest. De wedstrijd is sinds 1991 elk jaar gehouden, maar tot nu toe heeft geen enkele chatbot de test ook maar bij benadering gehaald. Mitsuku en de winnaars van de andere jaren zijn daarom geëerd met een bronzen medaille.

Van chatbot tot videogame: AI is in opmars

Hoe vaker chatbots communiceren met mensen, hoe beter ze worden. Het bedrijf Google DeepMind heeft nu een computerprogramma ontwikkeld dat zelf creatieve oplossingen bedenkt voor nieuwe uitdagingen – net als de mens. Koop het blad en lees het hele verhaal:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: