Big data ebola 18/2014

Website voorspelde ebola-uitbraak

De website Healthmap voorspelde de ebola-uitbraak in West-Afrika negen dagen eerder dan de WHO. De site analyseerde enorme hoeveelheden data van onder meer patiëntendossiers en internetfora – een zogeheten big data-analyse.

3 december 2014 door Morten Kjerside Poulsen

Big data voorspelde ebola in 2014

Big data-analyse voorspelde de ebolagolf van 2014 in West-Afrika. Met behulp van geavanceerde wiskundige formules en codes, algoritmen geheten, scant de website HealthMap dag en nacht duizenden sites, gezondheidsrapporten, blogs en sociale media op inhoud die kan duiden op nieuwe uitbraken van ziekten over de hele wereld.

Vervolgens categoriseren de algoritmes de ziekten naar type en geografie. Doublures worden eruitgefilterd, zodat één patiënt niet meerdere keren in de statistieken voorkomt. Uiteindelijk worden de gevallen van ziekte realtime gevisualiseerd op een kaart en voorzien van een kleur: hoe donkerder op de kaart, des te ernstiger de ziekte is en des te vaker hij voorkomt.

In dit geval was het voor de onderzoekers achter de website duidelijk dat er in West-Afrika een epidemie aan zat te komen, en toen alles in de richting van ebola wees, kon HealthMap de golf negen dagen vóór de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al voorspellen.

Inbrekers hebben er een vijand bij: big data

Met big data-analyses kan ook het volgende doelwit van inbrekers voorspeld worden en kan Netflix de grootste hitseries maken. Lees meer in het artikel uit Wetenschap in Beeld 1/2015.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: