Datacenter

Apple investeert miljarden in Europese datacenters

De technologiegigant Apple investeert 1,7 miljard euro in twee enorme datacenters in Ierland en Denemarken. De wetenschap kan veel baat hebben bij deze ontwikkeling.

23 februari 2015 door Carsten Nymann

Berichten, routebeschrijvingen en het nieuwste nummer van Lady Gaga hoeven binnenkort niet meer de Atlantische Oceaan over te steken om je iPhone te bereiken.

Het technologiebedrijf Apple investeert in totaal 1,7 miljard euro om zijn capaciteit in Europa fors uit te breiden met twee enorme datacenters in Ierland en Denemarken.

Apple-centers draaien op windenergie

De centers zullen volgens Apple op duurzame energie draaien, en de overtollige energie van de centers wordt gebruikt voor de stadsverwarming.

De twee nieuwe datacenters gaan de gegevens verwerken van Apple's App Store, de berichtendienst iMessage en niet in de laatste plaats de digitale assistent Siri.

Wetenschap profiteert van Apple-investering

Hoewel de Apple-diensten vooral door gewone consumenten worden gebruikt, heeft ook de wetenschap belang bij een uitbreiding van de datacapaciteit.

In dit digitale tijdperk staan datacenters die al onze gegevens opslaan namelijk voortdurend onder druk, en als er daardoor iets misgaat, kunnen wetenschappers belangrijke onderzoeksgegevens kwijtraken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: