supercomputer k computer

10 sublieme supercomputers

Supercomputers zijn onmisbaar voor de moderne wetenschap. Ze voeren biljarden berekeningen per seconde uit en lossen onze moeilijkste opgaven op. Ze worden steeds sneller, en wanneer je dit artikel uit hebt, heeft de top tien van supercomputers misschien al weer een nieuwe nummer één.

16 januari 2012

Wetenschappers voeren het liefst proeven uit als ze natuurlijke fenomenen nader willen onderzoeken. Maar soms is experimenteren te duur, te ingewikkeld of eenvoudigweg niet mogelijk. Supercomputers maken onmogelijke experimenten mogelijk, waardoor wetenschappers medicijnen kunnen ontwikkelen, de energiecrisis kunnen oplossen of de ontwikkeling van het heelal na de oerknal kunnen volgen.

De allersnelste supercomputer, de K Computer uit Japan, haalt tien petaflops – oftewel 10.510.000.000.000.000 berekeningen per seconde. In 2012 krijgt hij een concurrent aan de Amerikaanse IBM-supercomputer Mira, die dit dan ook zal halen. Hier stopt het natuurlijk niet. De wedloop om als eerste land een exaflop te halen is in volle gang, in elk geval op de tekentafel. Een computer van een exaflop voert een triljoen (1018) berekeningen per seconde uit, en dat is dus 100 keer zo veel als wat de snelste supercomputer van dit moment aankan. Amerika en Japan willen beide rond 2020 met een supercomputer komen die een exaflop haalt, en China is waarschijnlijk ook bezig met de ontwikkeling van een dergelijke supercomputer.

Sommige supercomputers zijn ontworpen om een bepaald type berekening efficiënt uit te voeren. Zo voert de peta-flopcomputer MDGRAPE-3 uit Japan alleen berekeningen aan de bewegingen van moleculen uit. Andere computers zijn veelzijdiger en kunnen voor alle takken van wetenschap ingezet worden.

Top tien van de snelste computers op dit moment: Je vindt ze op de volgende pagina's.

Zo werken ze

Elke computer heeft een processor, die berekeningen uitvoert. Veel nieuwere processors hebben twee of meer rekeneenheden in één microchip; we spreken dan van een processor met meerdere kernen. Supercomputers zijn systemen waarbij zeer veel krachtige computers, met elk een aantal processors, geschakeld zijn.

De snelste supercomputer van dit moment heeft 705.024 kernen. Deze kernen hebben elk een paar gigabyte geheugen waar ze alle berekeningen in opslaan, zodat niets verloren gaat als er iets misgaat. Een in een koeltoren gekoelde vloeistof houdt het systeem op temperatuur.

Thema

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: