camera3d

Camera neemt 3D-foto’s vanaf een kilometer

Met een laserstraal berekent de camera de vorm van het voorwerp en zet die om in een 3D-foto.

9 september 2013

Natuurkundigen van de Heriot-Watt-universiteit in het Schotse Edinburgh hebben nu een lasercamera gemaakt die driedimensionale beelden vanaf een kilometer afstand kan nemen.

De camera schiet een infrarode – en daarmee onzichtbare – laserstraal naar het te fotograferen voorwerp. Een zeer gevoelige sensor meet daarop hoe lang de fotondeeltjes van de straal erover doen om de afstand van het voorwerp naar de camera af te leggen. Op basis van de informatie maakt de camera een 3D-foto tot op de millimeter precies.

Volgens de onderzoekers kunnen soldaten de camera gaan gebruiken om vijandelijke voertuigen die met gras en takken zijn gecamoufleerd, ermee op te sporen. Maar ook de wetenschap heeft er wat aan en kan bijvoorbeeld vanuit de lucht zicht krijgen op rotspartijen of de uitbreiding van bossen.

De lasercamera staat voorlopig nog in de kinderschoenen, maar het Schotse onderzoeksteam denkt dat de vinding – als die volledig uitontwikkeld is – 3D-beelden zal kunnen maken tot op een afstand van 10 kilometer.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: