Babychip

Babychip brengt opvoedproblemen aan het licht

Vanaf 2017 krijgen alle baby's in het Zweedse Norrtälje meteen na de geboorte een chip. Die meet de hormoonspiegel en waarschuwt de gemeente als er iets mis is.

30 maart 2016 door Babak Arvanaghi

Psychische aandoeningen, leermoeilijkheden en een slechte gebitshygiëne komen veel voor bij kinderen tussen de 0 en 5 jaar in de Zweedse plaats Norrtälje, zo'n 70 kilometer ten noorden van Stockholm.

Daar willen de autoriteiten nu iets aan doen.

Volgens de wethouder van sociale zaken van Norrtälje, Hasse Gråpfjord, zijn deze problemen grotendeels te wijten aan gebrekkige zorg van de ouders. Dat schrijft de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Chip meet gelukshormonen

Bij wijze van proef zal de gemeente daarom in heel 2017 bij alle pasgeborenen – naar verwachting circa 500 kinderen – een chip implanteren, die de hormoonspiegel van de baby's meet. De chip kan onder meer het gehalte van de gelukshormonen oxytocine, dopamine en endorfine vaststellen.

De chip neemt voortdurend bloedmonsters met speciale microfilters, die onderscheid maken tussen de verschillende hormonen in het bloed.

De chip is iets groter dan een rijstkorrel. FOTO: Hormony Inc.

Taskforce houdt toezicht op proef

De verzamelde gegevens worden vervolgens omgezet in elektrische stroom, die opgevangen wordt door een ontvanger buiten het lichaam en doorgestuurd wordt naar een taskforce die door de gemeente is ingesteld.

De taskforce kijkt naar de gegevens en houdt het gehalte van de gelukshormonen in de gaten.

Als het niveau van endorfine, dopamine en oxytocine daalt en het niveau van stresshormonen als adrenaline en cortisol juist toeneemt, kan dat betekenen dat het kind het niet naar zijn zin heeft. In dit geval kan de taskforce besluiten dat de Zweedse jeugdzorg poolshoogte moet gaan nemen.

Chip wordt kort na de geboorte geïmplanteerd

De chip wordt uiterlijk vijf uur na de geboorte geïmplanteerd omdat dat volgens de ontwikkelaar Hormony Inc. de beste meetresultaten geeft.

De chip is zo klein dat hij met een injectienaald onder de huid van een bil kan worden aangebracht. Het kind voelt niet meer pijn dan bij een vaccinatie.

De kinderen die in 2017 in Norrtälje geboren worden, zullen met de chip rondlopen totdat hij op hun vijfde levensjaar weer verwijderd wordt.

Let op: dit was een 1-aprilgrap

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: