Gereedschap in 3D geprint in de ruimte

3D-printer is gereedschapskist van de astronaut

De bemanning van het ISS print zelf gereedschap en reserveonderdelen. Met een 3D-printer hoeven de astronauten niet maanden of jaren te wachten tot bevoorradingsvaartuigen die komen brengen.

18 mei 2015

3D-printer in de praktijk op het ISS

Aan boord van het internationale ruimtestation ISS spuugt een gloednieuwe 3D-printer allerlei kleine en grote plastic voorwerpen uit. De printer is door de firma Made in Space uit Californië ontworpen om in gewichtloze toestand te kunnen werken en werd in november 2014 geïnstalleerd in het ISS.

Na tests, waarbij de printer kleine reserveonderdelen voor zichzelf maakte, is het apparaat nu in bedrijf en heeft het een dopsleutel geproduceerd die 10 centimeter lang is en uit 104 laagjes plastic bestaat.

3D-printer bespaart tijd en middelen

Tot nu toe was het ISS voor nieuw gereedschap en reserveonderdelen aangewezen op de bevoorradingsvluchten, maar met de nieuwe 3D-printer kan de bemanning ze voortaan zelf maken. Daardoor hoeven de astronauten niet langer maanden of soms zelfs jaren te wachten op leveringen vanaf de aarde.

De geprinte dopsleutel wordt nu getest op aarde. Als hij aan de verwachtingen voldoet, is voor de ISS-bemanningsleden de weg vrij om zelf gereedschap te printen waar ze dringend om verlegen zitten.

Industrie verandert door de 3D-printer

3D-printers kunnen vrijwel alles maken, en dat betekent een revolutie voor de industrie, waar de traditionele en inflexibele productie aan de lopende band overbodig wordt. Lees er meer over in ons artikel:

3D-PRINTER IN DE RUIMTE

Een ingenieur op aarde ontwerpt een stuk gereedschap met behulp van computer-aided design (CAD).

De CAD-tekeningen gaan per e-mail naar het ISS, waarna de 3D-printer het werktuig opbouwt uit honderden lagen plastic.

Klik voor een groot beeld van de 3D-ruimteprinter.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: