3d ear radio

3D print: Kunstmatig oor met radioantenne

Onderzoekers hebben een oor gemaakt met een ingebouwde antenne, dat zonder luidspreker naar de radio kan luisteren. Het oor is een voorbeeld van een cyborgorgaan, waarbij mens en machine versmelten.

20 november 2013

In de toekomst heb je je radio niet meer op een kastje staan of in je zak zitten, want met een heel gewone 3D-printer van nog geen 1000 euro heeft de onderzoeker Michael McAlpine van de Princeton University in de VS een oor gemaakt met een ingebouwde radioantenne.

Het oor is geprint met kraakbeencellen die het levende weefsel van het oor gaan vormen, nanozilverdeeltjes voor de antenne en siliconen als ondersteuning van het elektronische circuit.

Oor hoorde Beethoven

De wetenschapper koppelde twee kunstoren aan elkaar. De antennes werden elk via een gewone radio-ontvanger met een luidspreker verbonden, en aan een oscilloscoop, een apparaat dat de radiosignalen analyseert die het oor opvangt. Toen de oren de radiogolven van ‘Für Elise’ van Beethoven hoorden, was dat muziek van prima stereokwaliteit. Dat viel op te maken uit het luidsprekergeluid en uit de fijngevoelige oscilloscoop.

Altijd en overal radio luisteren

De luidspreker is verder niet nodig. De oren kunnen ook direct verbonden worden met de gehoorzenuw in het binnenoor via de techniek die we al kennen van een cochleair implantaat.

In dat geval kun je met je 3D-geprinte oren waar dan ook naar de radio luisteren, en je hoeft niet bang te zijn dat je omgeving er last van heeft, want niemand kan meeluisteren.

Luister mee met de oorantenne die een stukje Mozart hoort:

Zo maakt de 3D-printer oren van kraakbeencellen:

Lees meer over geprinte organen

Als je een account hebt op onze website en ingelogd bent, kun je het artikel uit Wetenschap in Beeld 1/2014 downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: