Frontpage 09/12

Welkom bij nr. 9/2012

Lees over enorme zonnestormen en het vlaggenschip van de piraat Zwartbaard, dat archeologen op de zeebodem hebben gevonden.

14 augustus 2012 door Andrea Voigt

Al miljarden jaren doet hij trouw zijn werk. Elke dag staat hij weer aan de horizon om het licht en de warmte te verspreiden die ooit het ontstaan van het leven op aarde mogelijk maakten. Op de zon kun je rekenen.

Hoewel ... Regelmatig stuurt onze ster magnetische stormen op de aarde af. Lange tijd hadden we weinig last van deze enorme ontladingen van deeltjes, maar nu we sterker afhankelijk zijn van elektriciteit dan ooit, kunnen ze veel schade aanrichten. De zonnestormen kunnen namelijk het elektriciteitsnet platleggen, zoals in 1989 in Québec gebeurde. Deze Canadese stad zat bijna twaalf uur in het donker. De inwoners werden wakker in koude huizen en het openbaar vervoer reed niet.

Nu, 23 jaar later, zijn we nog veel kwetsbaarder. Lees over de zonnevlekken die de uitbarstingen veroorzaken en hoe we ons tegen de stormen kunnen wapenen in deze aflevering.

Piratenwrak op zeebodem

Het wrak van het vlaggenschip van piraat Zwartbaard is gevonden. De kanonnen en het goud worden momenteel geborgen.

Eén idee kan de wereld redden

Als slechts 1% van hun uitvindingen slaagt, zijn de medewerkers van de experimentele denktank Intellectual Ventures al tevreden.

Taalproblemen vroeg gezien

´Met sensoren en hersenscans van kleine kinderen kunnen taalproblemen worden opgespoord – nog voordat het kind kan praten.

Wilde beelden

Voor de perfecte dierenfoto is geluk, moed en geduld nodig. Volg de beste dierenfotografen op jacht naar het mooiste wilde plaatje.

Lees ook:

Gigantische zonnestormen op komst Artsen implanteren hart zonder hartslag Nieuwe bril laat zien wat anderen voelen We zien de wereld door een roze bril Oliemaatschappijen naar de Noordpool

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: