frontpage 12/2011

Welkom bij nr. 9/2011

Lees hoe moeilijk het is om een medicijn tegen slangengif te maken, wat de grootste gestolen cultuurschatten zijn en welke tien dieren koers zetten naar Mars.

24 augustus 2011

Waar is het leven ontstaan? Dat is een van de grootste vragen in de wetenschap. De een denkt dat het in de oceanen diep in de aarde is ontstaan, de ander houdt het op de atmosofeer, en er zijn ook mensen die beweren dat het leven niet op aarde begonnen is, maar van buitenaf komt, zoals via meteoroïden. Deze panspermiatheorie is actueel in verband met een van de meest controversiële ruimteprojecten sinds jaren.

De Russische sonde Phobos-Grunt, die in november koers zet naar Mars, neemt bij wijze van experiment tien dieren, planten en micro-organismen mee. We zijn heel benieuwd hoe die na drie jaar, inclusief een bezoek aan de Marsmaan Phobos, de test doorstaan zullen hebben. Hopelijk komen ze terug – dood of levend. Zo niet, dan is er iets misgegaan, en is Phobos wellicht vervuild geraakt met aards leven, wat een wetenschappelijke ramp zou betekenen. Lees er meer over in het artikel ‘Micronauten landen op Marsmaan’ in dit nummer. Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Reportage: Van gif tot tegengif

Jaarlijks komen er zo’n 100.000 mensen om door een beet van een gifslang. Dat aantal kan omlaag met tegengif, maar daar is een tekort aan. We bezochten een grote producent en zagen hoe het gemaakt werd.

Mummies leveren kennis over kanker

In de oudheid was kanker een zeldzame ziekte, blijkt uit onderzoek. Misschien komt kanker nu wel zo vaak voor door onze moderne leefstijl.

Supervulkaan onder Italiaans plaatsje

Geologen vrezen dat de vulkaan onder de plaats Pozzuoli zich opmaakt voor een uitbarsting. Ze gaan er een gat boren om de geologische activiteit te kunnen volgen.

Uitvinding: de geniale fiets

Op de fiets worden onze spieren optimaal benut. Het stalen ros als vervoermiddel wordt steeds efficiënter.

Lees ook:

Expeditie vestigt record op Antarctica Duiker is vrij als een vis met kunstkieuw Genkippen stoppen de vogelgriep De strijd om de grootste gestolen schatten

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: