Frontpage 8 NL

Welkom bij nr. 8/2010

Lees over Toetanchamon en hoe het met hem afliep. Het nieuwe DNA-onderzoek brengt ons dichter bij het antwoord.

22 juli 2010 door Andrea Voigt

In 1922 opende de Brit Howard Carter de deur van wat de meest spectaculaire vondst van de egyptologie zou blijken te zijn: het graf van Toetanchamon. Het verhaal van de vondst is op zich al een spannende detective – maar die eindigde niet met het openen van het graf.

De mummie van de jonge koning die achter het indrukwekkende gouden masker verstopt zit, riep namelijk allerlei vragen op waar onderzoekers zich sindsdien mee bezig hebben gehouden. Want welk lot trof Toetanchamon meer dan 3300 jaar geleden?

Is de farao vermoord door machtsbeluste rivalen, kreeg hij een ongeluk of stierf hij aan de gevolgen van zijn zwakke gezondheid? Modern DNA-onderzoek bracht ons onlangs dichter bij een antwoord.

De vermoedelijke doodsoorzaak is bekend, en het onderzoek heeft ons bovendien nieuwe inzichten opgeleverd in Toetanchamons leven en familieomstandigheden. We weten nu dan ook veel meer over de man achter het masker. Lees erover in deze aflevering.

Andrea Voigt, redacteur Nederland

De oplichters van de natuur

Een aap die voor een niet-bestaande vijand waarschuwt. Een krab met een nepschaar. En een opossum die zich dood houdt. Dieren houden andere dieren voor de gek voor meer macht, voedsel en seks.

Vlees kweken uit stamcellen

De vleesproductie belast milieu en klimaat, maar wellicht komt er een verrassend alternatief: vlees dat in het lab gekweekt is uit stamcellen.

Op ontdekking in de dimensies

We ervaren de wereld in 3D. Maar misschien zitten er in elk punt nog wel zes dimensies verborgen.

Hersenraadsels: Wat is intelligentie?

Hersenonderzoekers zijn de laatste jaren te weten gekomen waarom de een slimmer is dan de ander, en waar intelligentie in de hersenen zit.

Watertorens in de woestijn

Duitse onderzoekers vonden een methode om de droogste streken ter wereld van water te voorzien. Torens vol zout gaan met zonne-energie water uit de lucht wringen.

Lees ook:

Magneten maken chemotherapie effectiever Koeler klimaat door branden te blussen Lijkwade onthult geschiedenis lepra Zo meten de geologen aardbevingen

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: