Mag 5 NLb

Welkom bij nr. 5/2010

In dit nummer lees je van alles over hersendoping, enorme tv-schermen en nieuwe vondsten die de Mayageschiedenis op z'n kop zetten.

27 april 2010

Op de Princeton University in de VS zit een heel bijzondere muis in een kooi, Doogie genaamd. Hij is slimmer dan de andere muizen in de kooi, want onderzoekers hebben hem een speciale versie van een gen gegeven waardoor hij beter de weg kan vinden als hij bijvoorbeeld in het testbad van het lab zwemt.

De wetenschap kent inmiddels meer dan 30 genen die in een gemodificeerde variant de mentale vermogens van muizen aanscherpen. Er zijn ook stoffen met hetzelfde effect, op muizen én op mensen. De medicijnen die van deze stoffen zijn gemaakt, worden steeds meer door gezonde mensen gebruikt.

De onderzoekers waarschuwen daar krachtig tegen. Uit tests blijkt namelijk dat ze de mentale vermogens op het ene gebied weliswaar versterken, maar op het andere verzwakken.

Aan verkeerd gebruik kleven dus nadelen die nog moeilijk te overzien zijn. Dan maar minder goed je weg vinden in een waterbad. Lees het artikel over de voor- en nadelen van hersendoping op pagina 68.

Andrea Voigt, redacteur Nederland

Mayaverleden op de helling De Mayageschiedenis moet worden herzien. Na nieuwe vondsten weten we dat het rijk eerder opkwam dan gedacht – en waarom het instortte.

Algen redden leven op aarde na de ramp Algen die het redden zonder zonlicht brachten het leven weer terug na de gigantische meteorietinslag van 65 miljoen jaar terug.

Televisie over de hele muur Papierdunne reuzenschermen waar je de kamer mee kunt behangen. Een overtuigend 3D-effect dat de tv uit springt. En holografieën die je kunt aanraken. Welkom bij de tv van de toekomst!

Lees ook: Warmtetherapie schakelt kankercellen uit De voorouder van de inktvis leeft nog Superatomen leveren nieuwe chemie op Nu weten we waar de maan zijn water laat

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: