Frontpage 4/2011 NL

Welkom bij nr. 4/2011

14 maart 2011

Toen mensen in de steentijd bij het kampvuur zaten, de botten van hun prooidieren afkloven en de resten bij het afval gooiden, dachten ze er vast niet bij na dat ze een kostbare archeologische schat voor latere tijden aan het opbouwen waren. Logisch; wij staan daar immers ook niet bij stil als we onze vuilniszak buiten op de stoep zetten.

Toch bouwen ook wij zo’n schat op, en de ‘latere tijden’ hoeven niet ver weg te zijn. De contemporaine archeologie, een vrij nieuwe discipline, houdt zich bezig met de tijd die vlak achter ons ligt. Hoe sneller de ontwikkelingen gaan, des te sneller we onze sporen uitwissen, dus we moeten niet te lang wachten met het verzamelen, documenteren en bewaren van de belangrijkste uitingen van nu. Archeologen onderzochten al een uitgebrande commune uit de jaren 1960, een Ford Transit uit de jaren 1990 en de locatie van het muziekfestival in het Deense Roskilde. Lees in de nieuwe aflevering wat ze daar zoal aantroffen.

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Laser en geluid sporen kanker op

De gevaarlijkste vorm van huidkanker, moedervlekkanker, is met een nieuwe techniek veel sneller en preciezer op te sporen. Zo zijn duizenden levens te redden.

Op zoek naar de zingende neushoorn

De Sumatraanse neushoorn kwam ooit veel voor in Zuidoost-Azië, maar nu zijn er nog slechts zo’n 200 over. Toch stond fotograaf Stephen Belcher oog in oog met dit zeldzame dier, onder meer doordat hij het unieke neushoorngezang wist na te bootsen.

Jeugd wordt steeds korter

Meisjes en jongens komen steeds eerder in de puberteit, maar waardoor? De wetenschap heeft verschillende theorieën.

Reuzendetector moet antimaterie vangen

Het ruimtestation ISS krijgt een acht ton zware deeltjesdetector die een paar grote kosmische raadsels moet oplossen.

Lees ook:

Pas ontdekte aardlaag gaf leven een kans Race laat de auto van de toekomst zien Nieuwe theorie: holenmens schreef al Microscopisch leven bloeit in gifmeer

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: