Frontpage 3/2011

Welkom bij nr. 3/2011

In dit nummer: Lees over drama's in het oude Egypte, paringsstrijd tussen eenden en tien handige methoden om schone energie op te slaan.

17 februari 2011 door Andrea Voigt

Ruim 3300 jaar geleden vond een van de grootste drama’s in de wereldgeschiedenis plaats. Twee supermachten voerden oorlog en toen de ene koning stierf, nam zijn koningin-weduwe een drastisch besluit: in het geheim bood ze aan te trouwen met de zoon van de vijandelijke koning.

Zo kon ze de macht over haar eigen rijk behouden en haar nageslacht de macht over beide rijken geven. Het was hoog spel, en een enorm landverraad bovendien. Maar het plan mislukte. Iemand kreeg er lucht van en doodde de koningszoon vóór hij bij de koningin-weduwe aankwam.

De twee supermachten waren Egypte en het Hettietenrijk, en we kennen het verhaal uit bronnen van beide kanten. Het grote raadsel is echter: wie was de Egyptische koningin? Was het de even machtige als vermaarde Nefertiti, of was het de latere weduwe van Toetanchamon? Nieuwe bewijzen maken het eindelijk mogelijk een vonnis te vellen. Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Ruimtewedloop was Russische roulette

Toen Joeri Gagarin 50 jaar geleden als eerste de ruimte in ging, was dat het begin van een wedloop die de VS en de Sovjet-Unie tot riskante missies bracht.

Paringsstrijd geeft woerd enorm geslacht

Het mannetje van de Argentijnse stekelstaart heeft een reuzenpenis om zijn genen door te kunnen geven. Maar vrouwtjes hebben een tegenzet.

10x opslag van duurzame energie

Het nadeel van duurzame energie is dat deze niet altijd op het juiste moment beschikbaar is. Nieuwe methoden om energie effectief op te slaan bieden mogelijk uitkomst.

Gyroscoop brengt patiënt weer in balans

Veel mensen zijn constant duizelig omdat het evenwichtsorgaan in het binnenoor niet werkt. Een nieuw implantaat verhelpt dat.

Volgende wereldoorlog gaat internet op

Hackeraanvallen en cyberspionage kunnen de belangrijkste oorlogswapens worden. De bewapening is al in gang.

Lees ook:

Expeditie reist af naar de kern van de aarde Ontdekking: Eerste apen komen uit Azië Nu weten we waarom acupunctuur werkt

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: