Frontpage 2/2011

Welkom bij nr. 2/2011

25 januari 2011

Tot een aantal jaar geleden was onze kennis van de menselijke ontwikkeling gebaseerd op de vorm, grootte en ouderdom van de fossiele botten die we toevallig hadden gevonden, vooral in Afrika. Voor de wetenschap was het een heel gepuzzel, want er waren weinig stukjes en onderzoekers moesten maar raden hoe ze in elkaar pasten.

Dat is nu anders. Er zijn niet alleen meer fossielen gevonden; de onderzoekers kunnen met nieuwe middelen veel meer informatie uit die fossielen krijgen, en dat is zo mogelijk nog belangrijker. DNA-analyses van zelfs de kleinste botsplinters kunnen vertellen hoe oud het bot is, van welke apen- of mensensoort het stamt en wat de verwantschap met andere soorten is. Het beeld van onze geschiedenis wordt daardoor in een ongekend hoog tempo bijgesteld. De ene doorbraak volgt op de andere, en daarom hebben we in deze aflevering een thema met de grootste recente ontdekkingen opgenomen. Veel leesplezier!

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Ruimteveren worden klein en onbemand

De oude ruimteveren tellen af tot hun pensioen. Hun veel kleinere opvolgers zijn goedkoper in het gebruik en vliegen zonder astronauten.

Kaviaar wordt de steur z’n dood

Echte kaviaar wordt steeds duurder, en de steur betaalt daarvoor straks de hoogste prijs. Biologen zetten alles op alles om de roofbouw een halt toe te roepen en de steur te behoeden voor uitsterven in de vrije natuur.

Verjaag je nachtmerries

Monsters in games zijn vaak behoorlijk eng – maar wellicht kunnen ze je nachtmerries helpen verdrijven.

Jubileum: 50 jaar aan de pil

Hij bracht vrijheid en gelijkheid, al was hij voor sommigen een dreiging, erger dan de atoombom. Geen medicijn veranderde de samenleving zó als de pil.

Lees ook:

Astronomen maken zich zorgen over de zon Nieuwe lasertechniek voorspelt kanker Bezoek de wildste labs van de wetenschap

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: