Frontpage NL 12/2010

Welkom bij nr. 12/2010

Lees onder meer over de strijd tegen de wereldwijde epidemieën en over de plaats waar humor in het brein zetelt.

22 november 2010

We weten niet wanneer het gebeurt, maar waarschijnlijk is het slechts een kwestie van tijd voor de volgende wereldwijde epidemie ons treft. Dachten we 50 jaar geleden nog dat we infectieziekten eronder hadden, nu kijkt de wetenschap er anders tegenaan.

De afgelopen tientallen jaren zagen we hoe nieuwe ziekten kunnen ontstaan doordat bacteriën of virussen zich ontwikkelen en de besmetting overbrengen van dier op mens – en hoe snel ze zich over de hele wereld verspreiden omdat we ze als verstekelingen meenemen van verre reizen. Aids, sars en de vogelgriep waren de eerste voorbeelden, en onderzoekers vrezen dat het erger wordt. Het zwartste scenario is een virus dat er, net als hiv, lang over doet om ons ziek te maken, maar dat zich zo snel als griep verspreidt. Als er zo’n virus opduikt, helpt alleen een snelle en effectieve, wereldwijde samenwerking. Lees hoe in het grote artikel in deze aflevering.

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Doelen van de natuurwetenschap

De natuurwetten en -krachten begrijpen die onze wereld vormen – dat staat hoog op het verlanglijstje van de wetenschap voor de volgende tien jaar.

Bioplastic ontziet milieu en koelt de aarde af

De productie van afbreekbaar plastic neemt snel toe. Het geeft minder verontreiniging en veel minder CO2-uitstoot.

Nu kunnen we humor in de hersenen zien

Scans tonen aan wat er in onze hersenen gebeurt als we een mop horen en begrijpen – als we hem leuk vinden.

Dolfijnen gaan het bos in

Als de Amazone in de regentijd buiten zijn oevers treedt, trekken 100.000 hongerige rivierdolfijnen het bos in. Twee biologen volgden de dieren 16 jaar lang.

Lees ook:

De nieuwe skyline van New York krijgt vorm De aarde was één grote sneeuwbal Franse ‘ufo’ neemt toeristen mee de ruimte in

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: