Frontpage 18/2011

Welkom bij nr. 1/2012

Lees over het zesde zientuig van dieren, de beste raket ter wereld en ga na hoeveel je eigenlijk over jezelf wilt weten.

2 januari 2012

Nog maar vier jaar terug liet iemand voor het eerst zijn persoonlijke genoom in kaart brengen voor een slordige 10 miljoen dollar. Sindsdien heeft de techniek op dit gebied zich enorm snel ontwikkeld, en deskundigen verwachten dat de prijs over een paar jaar onder de 1000 dollar zakt. Dan is het voor veel mensen ineens financieel haalbaar om te achterhalen op welke ziekten we later in het leven grote kans maken, op grond van onze genen. Dat is in veel opzichten fantastisch, want dan kunnen we een stijl van leven kiezen die past bij onze sterke kanten en die de genetisch zwakkere kanten compenseert. Maar we moeten dan ook bij een paar zaken stilstaan. Vóór we een bloedmonster opsturen ter analyse, moeten we zeker weten wat we met de resultaten willen doen – en met wie we die willen delen. Lees waarom in het artikel ‘Wat wil jij weten over jezelf?’ in dit nummer. Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Onder de huid van de populairste raket

Met ruim 1700 vluchten is de Russische Sojoez de meest succesvolle raket van de ruimtevaart. Lees stap voor stap hoe hij werkt.

Satelliet zoekt het echte El Dorado

Satellietfoto’s van Google Earth blazen de mythe van El Dorado nieuw leven in: ze vertonen sporen van een cultuur bij de Amazone, van ver voor Columbus’ tijd.

Wetenschap vindt middel tegen tinnitus

Onderzoekers gaan de cellen in het gehoorcentrum herprogrammeren, zodat de nare pieptoon verdwijnt.

Het zesde zintuig van dieren

Vogels, schildpadden, haaien, vleermuizen en zelfs slakken kunnen het magnetische veld van de aarde voelen. En de wetenschap staat op het punt te ontdekken hoe ze dat doen.

Natuurkundereis naar de atoomkern

Toen Ernest Rutherford de atoomkern ontdekte, volgde er algauw een reeks natuurkundige doorbraken.

Lees ook: Zeeolifant houdt zijn enorme harem eronder Wetenschap van 18e eeuw was een circus Apenstudie toont aan dat we intolerant zijn Behoedzaam slopen met nieuwe techniek

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: