Frontpage 1/2011

Welkom bij nr. 1/2011

14 december 2010

We hebben misschien allemaal wel een Indiana Jones in ons. En archeologen zeker. Welke archeoloog droomt er nu niet van de ultieme vondst, waar avonturiers en wetenschappers al tientallen of zelfs honderden jaren naar op zoek zijn? Een heel enkele keer wordt de droom werkelijkheid. De Titanic is ontdekt op de bodem van de Atlantische Oceaan, de terechtgestelde tsarenfamilie van Rusland is gevonden in de Siberische bossen en Pompeii is na honderden jaren opgegraven.

In dit nummer staat welke tien vondsten archeologen op hun verlanglijstje hebben staan: voorwerpen, geschriften of plekken waarover verhalen en theorieën de ronde doen. Sommige moeten er nog zijn, andere zijn waarschijnlijk voorgoed verdwenen of hebben nooit bestaan. Lees erover – en over de kans dat ze nog gevonden worden – in deze aflevering.

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Aarde al 50 jaar in the picture

In 1960 werd de eerste weersatelliet gelanceerd. Nu geven de vele satellieten ons zicht op het weer, de ozonlaag, het klimaat en het milieu.

Samen staan we sterk

Sommige diersoorten vormen groepen om de vijand te misleiden, andere om voedsel te krijgen of hun kroost veilig te stellen. Maar voor al deze dieren geldt dat ze samen sterker staan.

Vondsten gooien geschiedenis Afrika om

Uit gereedschap, beelden en sieraden blijkt dat een unieke cultuur ten zuiden van de Sahara 2500 jaar geleden al bloeide.

Neutrino’s maken fysici in de war

Nieuw, grootschalig onderzoek brengt wetenschappers in de buurt van de waarheid over de spookdeeltjes – maar raadsels zijn er ook nog.

Verkeerde verbinding maakt hersenen ziek

Scans tonen aan dat veel psychische aandoeningen worden veroorzaakt door fouten in hersencentra – en slechte ‘wegen’ daartussen.

Lees ook:

Zeilschepen vliegen met nieuwe materialen Reuzenster dreigt te ontploffen Slimme transplantatie redt kinderlevens

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: