Frontpage 15/2011

Welkom bij nr. 11/2011

Lees alles over oude muizen die weer piepjong worden, de moeilijke start van het lichaam en de ergste nachtmerrie voor Japan.

25 oktober 2011

De wet van Murphy – alles wat verkeerd kan gaan, zal ook verkeerd gaan – wordt vaak met een knipoog genoemd. Dit voorjaar werd deze wet echter in alle ernst bewezen bij de Japanse kerncentrale in Fukushima. Deze ramp toont aan hoe fout het kan lopen als er eenmaal iets misgaat, of beter gezegd: als alles wat mis kán gaan, tegelijk misgaat. De kerncentrale werd in een paar dagen tijd getroffen door een zware aardbeving, een tsunami, een stroomstoring, exploderende reactorgebouwen en brand in de brandstofdepots.

Gezien de enorme problemen is het bijna een wonder dat de Japanners de situatie nog enigszins onder controle kregen. Dit kan alleen met de bewonderenswaardige combinatie van koelbloedigheid en heldenmoed van de mensen die loodzware besluiten moesten nemen en hun eigen gezondheid op het spel moesten zetten. De situatie was zo onoverzichtelijk, dat nu pas duidelijk begint te worden wat er precies gebeurd is. En het zal nog jaren duren voordat we alle gevolgen kunnen overzien. Lees het grote artikel ‘Fukushima – de boze Japanse droom’ in deze aflevering.

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

De stap van je leven De grote stap van de baarmoeder naar het leven als zelfstandig individu stelt zware eisen aan het kleine lichaam. Zodra de navelstreng wordt doorgeknipt, moeten de nieuwe organen alles doen zonder hulp van mama

Kaal rotseiland werd een darwinistische oase Midden in de Atlantische Oceaan ligt Ascension. Het was een kale rots, tot Darwins goede vriend, botanicus Joseph D. Hooker, er een vruchtbaar ecosysteem van maakte.

De democratie ontstond in Turkije

Het idee was van de Grieken, maar het oude Lycische rijk ontwikkelde een democratie die sterk op de onze lijkt.

Computer daagt hersenen uit

Dit jaar won een computer van twee kampioenen Jeopardy – voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een hele stap.

Lees ook:

Onderzoek maakt oude muizen jong De zon in duizelingwekkende cijfers Nieuws uit gouden tijd van walvisvaart Niemand houdt echt van de echte Baloe

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: