frontpage 10/2011

Welkom bij nr. 10/2011

3 oktober 2011

Wie zijn we, waarom zijn we hier en waar komen we vandaan? Dat zijn niet alleen existentialistische vragen die we onszelf stellen, het zijn ook centrale vragen voor de wetenschap. In deze editie worden ze in drie artikelen belicht, steeds op een andere manier.

In ‘Seks dreef ons het land op’ leest u hoe waterdieren door geslachtsgemeenschap ledematen kregen en aan land konden komen. Dat was honderden miljoenen jaren geleden. Later, slechts een paar honderdduizend jaar terug, ontwikkelde de moderne mens zich in Afrika, en onze rusteloze geest zou mede de drijfveer worden om de wijde wereld in te trekken. Lees erover in het artikel ‘Wij zijn de nieuwsgierigste zoogdieren’.

Om nog dichter bij de kern te komen van wie we zijn, gaan we te rade bij hersenonderzoekers. In het artikel ‘Uit je lichaam’ beschrijven we hoe studies naar patiënten met waanideeën ons kunnen helpen om te ontdekken waar ons ik-gevoel nu eigenlijk uit bestaat. Veel leesplezier!

Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Inzicht: bloed is onze inwendige multitasker

Ons bloed heeft allerlei taken in het lichaam en kan een groot aantal aandoeningen helpen behandelen.

Louisiana zakt in zee

Door dammen in de rivier de Mississippi dreigt Louisiana juist te overstromen: de rivier zet minder sediment af, en daardoor zakt het land in zee.

Waanideeën wijzen aan waar ons ‘ik’ zit

Onderzoekers keken wat er gebeurt in de hersenen van patiënten met buiten-het-lichaamervaringen – en werden wijzer over het ‘ik’.

Fossiel verandert de geschiedenis van seks

Een embryo van een pantserhaai duidt erop dat geslachtsgemeenschap het leven aan land heeft gebracht.

God verdrong Europese godinnen

Machtige godinnen waren belangrijk in de oude religies. Maar door het joden- en christendom zijn ze verdwenen.

Lees ook:

Nieuwe molens oogsten overal energie Roofdierenpopulatie overal onder druk Fotodocument: de aarde rond met het ISS Water in duizelingwekkende cijfers

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: