Front page 13/2010

Welkom bij nr. 10/2010

Lees onder andere over de kwallen die het klimaat bewaken, over de oplossing van het migraineraadsel, en over een oeroude plaag die is teruggekeerd.

21 september 2010

In 2010 staan we op de drempel van een nieuw decennium – met alle hoop, verwachtingen en wensen die daarbij horen. Maar wat zou de wetenschappelijke wereld eigenlijk het liefste willen? Die vraag belichten we in een grote themaserie, die in deze aflevering begint. We gaan in op de doelstellingen die de wetenschappers binnen drie onderzoeksgebieden graag in de loop van de jaren 2010 zouden willen halen – en we gaan bekijken wat de kans is dat ze dat gaat lukken.

Onze voorspellingen zullen waarschijnlijk door de werkelijkheid ingehaald worden. De ontwikkelingen binnen de wetenschap zijn gelukkig niet te voorzien. De komende tien jaar zullen ons ongetwijfeld vele verrassende vondsten, ontdekkingen en resultaten brengen, en als we over tien jaar terugkijken, zullen we versteld staan van wat er is bereikt – zoals we ons nu verbazen over de vorige tien jaar. Volg de serie over de afgelopen en vooral de komende tien jaar, die begint op pagina 74. Andrea Voigt Redacteur Nederland en België

Kwallen waken over het klimaat Zoutwatermeren in Palau in de Stille Oceaan zijn een paradijs voor kwallen – en voor biologen die ze bestuderen. Bewegingen van kwallen blijken nu het broeikaseffect tegen te gaan.

Migraineraadsel is opgelost Migrainepatiënten zijn tijdens een aanval overgevoelig voor licht. Tot dusver wisten we niet waarom, maar nu zijn we er eindelijk achter.

De comeback van de bedwants Hij kruipt bij je in bed en drinkt je bloed. De bedwants, waar we in de westerse landen al 50 jaar vanaf waren, is nu bezig aan een stevige opmars. Overal.

Placebo-effect heeft een schaduwzijde We weten dat neppillen werken, dat is het placebo-effect. Maar nu blijkt dat we ook gevoelig zijn voor de bijwerkingen. Maak kennis met het nocebo-effect.

In cijfers: De metro reizigers nemen elk etmaal de metro. Dat is 34 keer zoveel als het aantal vliegtuigpassagiers.

Lees ook: Vijf wegen die naar de sterren leiden Nieuwe vondst geeft dinosaurussen kleur Tycho Brahe wordt uit zijn graf gelicht Nieuwe techniek maakt vrachtwagen ‘groen’

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: