Waarom mag je geen water op brandende frituurolie gooien?

1 september 2009

Als er hete frituurolie in brand staat, zijn het de oliedampen vlak boven de oppervlakte die branden. De grootte van het vuur hangt af van het oppervlak van de vloeistof. Als er water bij de brandende olie komt, neemt het oppervlak toe en dat is nog het grootste probleem. Als frituurolie brandt, is het veel heter dan 100 graden, dus het kookpunt van water. Als je water in een pan met brandende olie giet, zal het daarom direct verdampen. Water zet ongeveer 1700 keer uit als het verdampt, dus het water in de pan verdeelt zich direct als een enorme massa hete stoom in de ruimte. Deze stoom verdwijnt later vanzelf, maar het gevaar is juist dat de stoom een hoop kleine druppels frituurolie de lucht in stuwt. Hierdoor neemt het oppervlak waarop de verdamping kan plaatsvinden, enorm toe. De vlammen worden gevoed, en dat resulteert in een hevig vuur van brandende oliedampen met hete waterdampen. Een frituurbrand mag nooit met water geblust worden. Zet het gas uit en probeer het vuur te doven. Leg het deksel op de pan en laat de pan staan totdat deze volledig is afgekoeld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: