Thuislaboratorium: Maak zelf een stuiterei

In het thuislaboratorium van Wetenschap in Beeld leer je hoe je met weinig middelen een ei kunt laten stuiteren.

12 juli 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Dit heb je nodig

Een glas 2 dl azijn 1 ei

Zo ga je te werk

  • Leg het ei in het lege glas.

  • Giet de azijn erover.

  • Laat het twee dagen staan.

  • Haal het ei er voorzichtig uit en ga ermee spelen.

Wat gebeurt er?

Een eierschaal bestaat vrijwel geheel uit kalk, dat oplost als het wordt blootgesteld aan een mild zuur zoals azijn. Doordat de kalk oplost, ontstaan er belletjes op de schaal. In twee dagen verdwijnt de schaal helemaal en houdt alleen het elastische vlies het ei nog bij elkaar.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: