Relativiteit snelheid

Einstein legde het heelal een snelheidslimiet op

De relativiteitstheorie van Einstein stelt dat bijna alle beweging relatief is. De enige uitzondering is het licht, dat zich onder alle omstandigheden met dezelfde snelheid voortbeweegt.

13 november 2015 door Rune Birkvad en Babak Arvanaghi

Kun je het licht inhalen?

299.792.458 meter per seconde. Dat is de snelheidslimiet van het heelal. Volgens de relativiteitstheorie van Einstein is het niet mogelijk om deze snelheid te overschrijden en is het licht het enige wat zich zo snel voortbeweegt.

En het licht, de snelheidsduivel van het heelal, heeft nog een bijzondere eigenschap: anders dan alle andere dingen, die zich relatief ten opzichte van iets voortbewegen, beweegt het licht altijd met dezelfde snelheid. Waar de waarnemer zich bevindt, maakt daarbij niet uit.

De tijd gaat langzamer als je beweegt

Hierdoor heeft het verschijnsel 'snelheid' een paar opvallende kenmerken. Zo verstrijkt de tijd langzamer voor bewegende objecten. En hoe dichter we de lichtsnelheid naderen, hoe trager de tijd gaat.

Dit houdt in dat we meer kunnen zien als we sneller gaan. Als we met de lichtsnelheid door het heelal reizen, kunnen we 360 graden om ons heen kijken en ook dingen zien die achter ons gebeuren. Alles ziet eruit alsof het voor ons gebeurt.

En niets kan zich sneller voortbewegen dan de lichtsnelheid. Dat geldt voor alles en iedereen.

Veel meer over Einstein en zijn relativiteitstheorie

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: