Relativitet fald

Daarom val je

De zwaartekracht trekt geen objecten aan. Maar toch is het de schuld van de zwaartekracht als je valt en je bezeert.

13 november 2015 door Rune Birkvad en Babak Arvanaghi

De pechvogels in deze filmpjes vallen doordat de zwaartekracht ze beïnvloedt. De algemene relativiteitstheorie van Einstein verklaart wat dat eigenlijk inhoudt.

We kunnen ons gelukkig prijzen dat we de zwaartekracht hebben, want anders had de wereld om ons heen er totaal anders uitgezien. Maar hij kan je ook veel ellende en pijn bezorgen.

De aarde kromt de ruimte

De zwaartekracht is een van de grootste natuurkrachten, en Einstein legde uit hoe hij in elkaar zit. Met zijn algemene relativiteitstheorie toonde hij aan dat de zwaartekracht geen dingen aantrekt, zoals eerder werd gedacht. Grote objecten, zoals de aarde, krommen de ruimte om zich heen, en kleinere objecten, zoals appels, vallen in de kromming die de aarde veroorzaakt.

Stel je een bowlingbal op een trampoline voor. De kuil die de bal in de stof maakt, komt overeen met de zwaartekracht. Als je dan een golfballetje op de trampoline legt, zal dat in de richting van de bowlingbal rollen. Zo werkt de zwaartekracht ongeveer.

Dus de volgende keer dat je van je fiets of van een ladder valt, moet je niet de aarde de schuld geven omdat die je aantrok, maar omdat die de ruimte om zich heen kromt.

Veel meer over Albert Einstein en zijn relativiteitstheorie

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: