Hoofd tegen bord

Bord slaat man tegen de grond

Volgens de relativiteitstheorie van Einstein is bijna alle beweging relatief. Daarom hoeft het niet zo te zijn dat de man tegen het verkeersbord aan loopt, maar is het net zo goed mogelijk dat het bord de man neerslaat.

3 november 2015 door Rune Birkvad en Babak Arvanaghi

In de video hierboven loopt een man in volle vaart tegen een verkeersbord aan. Of slaat het bord de man neer?

Als je met je hoofd tegen een verkeersbord loopt, doet dat pijn. En als je het Sir Isaac Newton vraagt, heeft het bord net zo veel pijn als jij. Daar ging Albert Einstein in mee, maar hij zette vraagtekens bij het uitgangspunt dat de man tegen het bord aan loopt. Misschien slaat het bord juist de man neer.

Alles is relatief

Stel je voor dat je in een trein zit die 100 kilometer per uur gaat en dat je een bal gooit met 20 kilometer per uur. Hoe snel vliegt de bal dan door de lucht? Het hangt ervan af wie je het vraagt, zou Einstein zeggen. Voor jouzelf in de wagon lijkt het alsof de bal zich beweegt met de 20 kilometer per uur waarmee jij gooit. Maar voor iemand die langs het spoor staat en door het raam van de rijdende trein kijkt, lijkt het alsof de bal 120 kilometer per uur gaat – de snelheid van de trein plus de snelheid waarmee jij de bal gooide.

En een persoon die zich in het heelal bevindt, ziet de aarde draaien om de zon terwijl hij jou de bal ziet gooien. Dus dan komt de snelheid van de aarde rond de zon er ook nog eens bij.

Relatieve beweging

Alle drie de toeschouwers hebben echter het gevoel dat ze zelf stilstaan.

Maar in werkelijkheid zijn ze allemaal in beweging. Alles beweegt zich dus relatief ten opzichte van iets anders. Dat wordt relatieve beweging genoemd.

Om die reden is het moeilijk te beoordelen of de man tegen het verkeersbord op loopt of dat het bord tegen het hoofd van de man vliegt. Wie van de twee is er eigenlijk in beweging?

Dat het toch de man is die tegen het bord loopt en het bord niet tegen de man vliegt, komt doordat hij versnelt. Zijn snelheid verandert voor alle toeschouwers – of die zich nu in de ruimte bevinden of op aarde – terwijl de snelheid van het bord gelijk blijft.

Lees nog veel meer over Albert Einstein en de relativiteitstheorie

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: