nb_u41 Toyota brintbil

Waterstof: het meestvoorkomende element in het heelal

Waterstof is het meestvoorkomende element in het heelal, dat groot potentieel heeft voor de energievoorziening in de toekomst.

23 november 2014 door Lars Thomas en Anders Bruun

Naam: waterstof Atoomnummer: 1 Chemisch symbool: H

Waterstof is een kleurstof en geurloos brandbaar gas en het meestvoorkomende element in het heelal. Naar schatting zijn circa 88 procent van alle atomen waterstofatomen.

Waterstof is een eenvoudig element zonder karakteristieke eigenschappen, maar kan in combinatie met andere elementen heel merkwaardige chemische verbindingen vormen.

De bijzonderste is H2O (water), dat bij kamertemperatuur gasvormig zou moeten zijn en in tegenstelling tot de meeste andere stoffen uitzet als het bevriest. Dat komt door speciale chemische verbindingen tussen de waterstofatomen in de watermoleculen, waardoor ze in koude toestand meer ruimte innemen.

Waarvoor wordt waterstof gebruikt?

Waterstof wordt al jarenlang industrieel toegepast, bijvoorbeeld in raketmotoren en zeppelins. Maar in de toekomst kan waterstof een nog veel grotere rol krijgen, namelijk in de energievoorziening.

Dat komt doordat waterstof het vermogen heeft om energie te dragen. Water kan worden ontleed in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse, waarbij energie wordt toegevoegd in de vorm van elektriciteit. Op die manier kan de energie uit de elektriciteit worden opgeslagen in de waterstofmoleculen.

De energie kan ook weer worden vrijgegeven in brandstofcellen, die waterstof omzetten in water en elektriciteit. Dit principe kan bijvoorbeeld worden gebruikt in waterstofauto's.

Bekijk de video over waterstof

Lees meer over het periodiek systeem.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: