Det elektromagnetiske spektrum teaser image

Licht warmt je eten op en kijkt in je lichaam

Röntgenstralen waarmee artsen in je lichaam kijken en microgolven die in de magnetron je eten opwarmen - het is allemaal licht. In ons klikbare elektromagnetische spectrum vind je een handig overzicht van de verschillende vormen van licht.

22 mei 2015 door Malene Breusch Hansen

Het elektromagnetische spectrum beschrijft de vele vormen van licht

In het dagelijks spraakgebruik verwijst 'licht' naar de elektromagnetische straling die we kunnen zien. Maar het hele elektromagnetische spectrum, van radiogolven tot gammastraling, bestaat uit licht dat zich in golven met dezelde snelheid voortbeweegt.

Lichtdeeltjes met een hoge energie creëren lichtgolven met een korte golflengte zoals gamma- en röntgenstraling, terwijl deeltjes met een lage energie een lange golflengte hebben, zoals radio- en microgolven.

Elektromagnetische golven hebben een revolutie in onze maatschappij teweeggebracht, en vandaag de dag worden ze in allerlei onmisbare technologieën toegepast.

Gebruik je muis om het elektromagnetische spectrum te ontdekken en steek iets op over golflengte en de vele toepassingen van licht:

INFO: Golflengte is de afstand tussen twee golftoppen als licht zich beweegt. Een golflengte kan zo lang zijn als een flatgebouw hoog is, of zo kort als een atoomkern breed is.

Flitscollege over licht

Wil je meer weten over licht? Volg ons Flitscollege.

Uv-licht doodt bacteriën

Ultraviolet licht heeft een zeer korte golflengte en kan daardoor binnendringen in microscopische bacteriën - en ze doden. Lees meer over ontsmetting met licht in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: