IJsblokjes

Waardoor bevriest warm water sneller dan koud water?

Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst. Hoe kan dat?

30 november 2015

Warm water haalt koud water in

Dit verschijnsel wordt het Mpemba-effect genoemd, en heeft wetenschappers veel hoofdbrekens gekost. Hoe snel een vloeistof afkoelt, hangt van het temperatuurverschil met de omgeving af. Hoe groter dat verschil, hoe sneller de temperatuur daalt.

Maar het lijkt onlogisch dat een warme vloeistof een koude kan ‘inhalen’ tijdens het afkoelen.

Warm water geeft sneller energie af

De nieuwste poging tot het verklaren van het effect is dat de moleculen in warm water meer energie bevatten doordat de bindingen in de moleculen als een soort springveer in elkaar gedrukt zijn.

De bindingen geven de energie dus sneller af in verhouding tot die in koud water. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van het fenomeen.

Wat gebeurt er als warm water bevriest?
  1. In een watermolecuul zijn één zuurstof- en twee waterstofatomen verbonden via zogeheten covalente bindingen.
  2. De moleculen worden bij elkaar gehouden door waterstofbruggen. In warm water zijn die langer en nemen ze meer plek in.
  3. Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer.
  4. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.

Warm water, koud water, zeewater, vuurwater

Wist je dat 1,74 procent van het water op aarde is gebonden in ijskappen en gletsjers, en dat watermoleculen 9 à 10 dagen in de lucht doorbrengen voor ze als sneeuw omlaag dwarrelen? Laat je bijpraten over water in ons feitenoverzicht:

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: