Thuislaboratorium: Meet pH-waarden met rode kool

Wil je weten of een stof een zuur of een base is? Met behulp van rode kool kom je erachter.

4 augustus 2016 door Babak Arvanaghi

Dit heb je nodig

Een rode kool Kokend water Glaasjes Een roerstokje Verschillende zuren en basen

Zo ga je te werk

  • Hak de rode kool grof.

  • Doe de gehakte kool in een schaal of maatbeker.

  • Voeg kokend water toe en roer.

  • Laat het mengsel een paar minuten trekken, zodat je een soort soep krijgt.

  • Zeef de kool eruit en giet de soep in een paar kleine glaasjes.

  • Doe de stoffen die je wilt testen in de glaasjes, en let op de kleur.

Wat gebeurt er?

Rode kool dankt zijn kleur aan anthocyaninen, moleculen met een bijzondere structuur. Als je een zuur of een base toevoegt, verandert de structuur van de anthocyaninen, waardoor ze het licht anders verstrooien. Het effect is dat de vloeistof van kleur verandert.

Hoe sterker het zuur, hoe roder de vloeistof wordt. En als je een base toevoegt, wordt het sap geler. Probeer het met verschillende stoffen zoals gootsteenontstopper, bakpoeder, mineraalwatwer en azijn, en kijk wat er gebeurt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: