International Linear Collider

Nieuwe deeltjesversneller zoomt in op het higgsdeeltje

Een nieuwe installatie gaat op zoek naar kennis van de kleinste bouwstenen van het heelal, en gaat verder waar de versneller van CERN gebleven was. Kijk hier hoe hij moet gaan werken.

Als geregistreerd gebruiker van deze site kun je het hele artikel lezen met behulp van deze knop.

Higgsdeeltje nader bekeken

In 2012 hebben de natuurkundigen het eindelijk gevonden: het higgsdeeltje. Nu moet een nieuwe deeltjesversneller het overnemen en het deeltje bestuderen dat alle andere deeltjes massa geeft. De International Linear Collider, ILC, moet elektronen en positronen op ramkoers sturen, elk vanaf het uiteinde van de 31 kilometer lange installatie.

De deeltjes worden met een paar nanometer tussenruimte samengepakt in bundels van circa 20 miljard stuks. Die worden versneld tot bijna de lichtsnelheid, waarna ze botsen. Bij die botsing ontstaan nieuwe deeltjes, waaronder het higgsdeeltje, en daar is het de natuurkundigen om te doen. De deeltjes worden opgevangen door een detector die om het botsingspunt heen is gebouwd.

De plannen voor de bouw van de ILC en al zijn apparatuur liggen er al. Nu moet er nog beslist worden waar de versneller komt te staan.

Lees meer over de International Linear Collider

In Wetenschap in Beeld 7/2014 lees je meer over de nieuwe deeltjesversneller, en over de vraag waarom het zo belangrijk is om het gevonden higgsdeeltje beter te bestuderen.

Als geregistreerd gebruiker van deze site kun je het hele artikel lezen met behulp van deze knop.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: