swimming mouse NL

Zwemmen alle landzoogdieren?

Honden, beren en paarden zwemmen – en hoe zit het met andere landzoogdieren?

8 november 2013

Om te kunnen zwemmen moet een landdier zijn bewegingen coördineren: hij moet het water naar beneden duwen om boven te blijven en naar achteren duwen om vooruit te kunnen komen. Vrijwel alle vierpotige landzoogdieren – van olifanten, kamelen en neushoorns tot knaagdiertjes – kunnen de juiste zwembewegingen maken, waarbij de poten als een soort peddels werken.

Vierpotige landzoogdieren kunnen die juiste zwembewegingen verhoudingsgewijs makkelijk aanleren, omdat ze lijken op hun bewegingen tijdens het lopen of rennen. Vermoedelijk leren de dieren zwemmen door met hun poten te spartelen, waarna ze vanzelf ervaren bij welke peddelmanoeuvres ze blijven drijven en vooruit komen.

Onder de tweepotige landzoogdieren die mensen wel eens hebben zien zwemmen zijn vleermuizen en kangoeroes. Mensapen vinden zwemmen daarentegen lastig, misschien doordat hun armen langer zijn dan hun benen, wat nog meer coördinatievermogen vergt.

Giraf is een uitzondering

De giraf is het enige vierpotige dier dat verdrinkt in een rivier en niet eens een poging doet om te zwemmen. Met zijn lange, dunne poten en nek is het voor een giraf onmogelijk om opwaartse bewegingen te maken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: