Ctenopelta porifera

Zeeleven maakt snelle comeback

Een onderzeese vulkaanuitbarsting kan al het leven op de zeebodem vernietigen. Maar na een paar maanden is er weer leven op de zeebodem.

De zeebodem kan bij een vulkaanuitbarsting met lava bedolven worden, waarna al het leven sterft. Maar na een paar maanden keert het leven terug, aldus Amerikaanse onderzoekers van Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts.

Bij de jaarwisseling van 2005-2006 trilde de zeebodem door aardbevingen langs de oostelijke Stille Oceaanrug bij Acapulco in Mexico. Vulkanen barstten uit en lava bedekte een stuk zeebodem van twee bij 15 kilometer – en roeide daar al het leven uit. Een paar maanden later was het er nog volkomen levenloos, constateerden de onderzoekers. Maar in mei 2006 zagen ze jonge slakken van de soort Ctenopelta porifera. In juli waren de slakken groot en zaten ze op stenen vast.

De meest nabije kolonie van deze soort bevond zich meer dan 300 kilometer verderop. Het was de jongen dus op een of andere manier gelukt van daaruit naar het lavagebied te komen. De onderzoekers denken dat de slakjes een lift kregen van de koude waterstromen. Als het water koud is, houden ze een soort winterslaap, en zo redden ze het een tijd zonder voedsel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: