Scientists at the Red Sea

Rode Zee bulkt van edelmetalen

Er ligt voor miljarden euro's aan goud, koper en zilver op de bodem van de Rode Zee.

27 juni 2012

Nieuw geologisch onderzoek in de Rode Zee toont aan dat er voor miljarden euro’s aan edelmetalen ligt opgeslagen in de afzettingen op de zeebodem: goud, zilver, koper, zink en kobald. Er zou een voorraad goud liggen van ongeveer 50 ton, met een marktwaarde van zo’n 13 miljard euro.

Saoedi-Arabische en Duitse onderzoekers van de King Abdulaziz University en het Leibniz-Institut für Meereswissenschaften aan de universiteit van Kiel hebben monsters van de zeebodem genomen en vastgesteld dat die flink verschilt van andere zeebodems. Het is een zogeheten spreidingszone, en hij wordt doorsneden door een kloof die steeds nieuw materiaal uit de ondergrond aanvoert.

Sommige van de opstijgende stoffen zijn de genoemde edelmetalen, die zich door de jaren heen hebben afgezet op de zeebodem. In principe liggen ze voor het grijpen, en zijn ze zo te verkopen op de grondstoffenbeurs. Het is echter lastig om de edelmetalen boven water te krijgen; er ligt een laag zeer zout en warm water op de zeebodem, en bovendien komen edelmetalen voor als microdeeltjes. De onderzoekers moeten speciale technieken ontwikkelen om de microdeeltjes te scheiden van grotere deeltjes in de sedimenten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: