Eetbare bierverpakking

Brouwerij wil zeedieren redden

Met een wel heel bijzondere bierverpakking wil een Amerikaanse brouwerij de hoeveelheid plastic in de wereldzeeën terugdringen.

27 mei 2016 door Babak Arvanaghi

Er komt meer plastic in zee terecht dan ooit, en dat heeft rampzalige gevolgen.

Vissen, vogels, schildpadden en zeezoogdieren kunnen verstrikt raken in plastic of de onverteerbare kunststof binnenkrijgen. En er ontstaan hele eilanden van plastic in de oceanen.

In 1993 werd de schildpad Peanut bevrijd van een bierverpakking die een misvorming aan zijn schild veroorzaakt had. Foto: Missouri Department of Conservation

Een Amerikaanse microbrouwerij komt nu in actie. De medewerkers willen niet meer bijdragen aan de plasticvervuiling, en ze hebben een heel bijzondere manier bedacht om het milieu te helpen.

Verpakking is eetbaar

Saltwater Brewery heeft de plastic ringen die een sixpack bierblikjes bij elkaar houden vervangen door een duurzame variant. De nieuwe verpakking lost in korte tijd op in zee, of nog beter: wordt opgegeten door hongerige dieren.

De houder bestaat uit resten van de bierproductie, waaronder hop, mout en gerst. Hij is net zo sterk als de plastic versie, maar kan door dieren en mensen verteerd worden.

Het enige minpunt is dat de nieuwe verpakking duurder is om te maken dan die van plastic. De brouwerij in Florida hoopt dan ook dat een aantal grote brouwerijen het idee omarmt en dat de prijs van de eetbare houders daardoor omlaag kan.

Plastic streeft vis voorbij

Volgens de brouwerij komen de meeste sixpackhouders uiteindelijk in zee terecht, maar is lang niet niet de enige bron van plastic.

Als de huidige trend zich doorzet, is er in 2050 meer plastic dan vis in zee.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: