Cold air

Waardoor is de lucht in hoge luchtlagen kouder?

Koude lucht is zwaarder dan warme, maar hoe komt het dat de lucht kouder wordt naarmate je hoger komt?

De lucht koelt af naarmate je hoger komt omdat hij uitzet. Als lucht uitzet, moet de bewegingsenergie in de luchtmoleculen – dus dat wat we als temperatuur ervaren – een groter volume beslaan. Het gevolg is dat de luchtmoleculen minder vaak met elkaar en objecten in de omgeving botsen. Dat leidt tot een lagere temperatuur.

De luchtdruk daalt

Dat de lucht uitzet op grotere hoogten komt doordat de luchtdruk afneemt. Dat gebeurt doordat de hoeveelheid lucht die op de onderliggende luchtlaag drukt, minder wordt naarmate je hoger komt. Het gewicht van de bovenliggende luchtmassa bepaalt de luchtdruk.

Koude lucht aan het aardoppervlak

De warme lucht bevindt zich echter niet altijd onderop. De lucht koelt in een onbewolkte nacht bijvoorbeeld af aan de grond doordat het aardoppervlak veel kou afgeeft. Die lucht heeft dezelfde druk als de omgevende lucht en blijft aan de grond – juist omdat hij kouder is.

Koude lucht rolt naar lage gebieden in het landschap, waar de temperatuur wel een paar graden lager kan liggen dan bijvoorbeeld op de top van een heuvelrug in de buurt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: