Ancient afghan mine

Steenbrug ontdekt in Afghanistan

Amerikaanse onderzoekers hebben een 64 meter lange natuurlijke brug ontdekt.

22 augustus 2011

In een afgelegen berggebied in Afghanistan is een natuurlijke brug ontdekt door onderzoekers van de Wildlife Conservation Society in de VS. Ondanks zijn imposante formaat heeft hij zich altijd aan het zicht van geologen onttrokken.

De brug overspant 64 meter en ligt in het centrale hoogland op het Bamyanplateau, meer dan drie kilometer boven zeeniveau, en is een van de langste en hoogste natuurlijke bruggen ter wereld.

De kolossale formatie bestaat uit gesteentelagen die gevormd zijn in de periode van de jura, zo’n 200 miljoen jaar geleden, tot het eoceen, tussen de 57 en 35 miljoen jaar terug. De formatie, die Hazarchishmabrug gedoopt is, naar een dorpje in de buurt, is ontstaan doordat watermassa’s van een rivier in een nu droge kloof zich duizenden jaren lang een weg hebben gezocht door de gesteentelagen heen.

De pas ontdekte natuurlijke brug komt op de 12e plaats van de grootste ter wereld. Op één staat Xian Ren Qiao (Feeënbrug) aan de zuidkust van China, die zo’n 120 meter overspant.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: