Flowers and fruit

Waarom vergaan bloemen en fruit zo snel?

Fruit en planten produceren het hormoon ethyleen, waardoor fruit rijpt en bloemen verwelken.

14 december 2010

Net als dieren hebben planten veel hormonen die hun groei en ontwikkeling regelen.

Een van die hormonen is ethyleen, dat planten op meer manieren beïnvloedt, maar vooral dient om vruchten te laten rijpen en de veroudering te regelen. Ethyleen versnelt dit proces, dus hoe meer ethyleen een plant bevat, des te sneller de vrucht zal rijpen – en des te eerder de bloemen zullen verwelken.

Bloemen en fruit zijn echter niet alleen gevoelig voor ethyleen, ze produceren het gasvormige hormoon ook zelf, en hoe slechter het gaat met een deel van een plant, des te meer ethyleen er wordt aangemaakt. Als je een roos van een struik snijdt en cellen in de steel beschadigt, zal de ethyleenproductie al gauw stijgen, en de roos zal sneller verwelken dan in de tuin.

Dat geldt ook voor vruchten die veel te verduren krijgen; een stootje kan de ethyleenproductie en rijping al stimuleren. Een gebutste appel in de fruitschaal of een geknakte bloem in een vaas maakt dus meer ethyleen aan. Het hormoon verspreidt zich naar de overige appelen en bloemen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: