Groene knolamaniet – giftige paddenstoel

Wat is de giftigste paddenstoel?

De groene en de kleverige knolamaniet zijn de twee gevaarlijkste paddenstoelen die uit de bosgrond tevoorschijn kunnen schieten. Bekijk hier ons overzicht van de giftigste paddenstoelen.

19 oktober 2017

De groene knolamaniet is onze giftigste paddenstoel. Hij lijkt bedrieglijk veel op de eetbare Tropische beurszwam uit Zuidoost-Azië. Dat kan fatale gevolgen hebben, want de groene knolamaniet is heel schadelijk voor de lever. Dit is onze top 5 van giftige paddenstoelen:

1. Groene knolamaniet

Amanita phalloides

Dodelijk: Slechts 30 gram van deze paddenstoel is genoeg om een volwassen man te doden. Er is nog geen effectief tegengif gevonden tegen de groene knolamaniet.

© Shutterstock

2. Kleverige knolamaniet

Amanita virosa

Dodelijk: Bevat minder gifstof per gram dan de groene knolamaniet, maar is nog steeds dodelijk giftig. De eerste symptomen van vergiftiging treden pas op na acht tot tien uur, en dan is het gif allang de lever en nieren binnengedrongen.

© Wikimedia Commons

Mis nooit meer het belangrijkste wetenschappelijke nieuws – ontvang de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld rechtstreeks in je mailbox


3. Bundelmosklokje

Galerina marginata

Zeer giftig: Bevat amatoxines en kan als je er veel van eet tot nierfalen leiden. Groeit vaak op stronken van naaldbomen, in kleine groepjes of alleen.

© Wikimedia Commons

4. Fraaie gifgordijnzwam

Cortinarius orellanoides

Zeer giftig: Kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Het duurt vaak een paar dagen voordat de symptomen zichtbaar worden, en dan zijn de nieren al aangetast. In ernstige gevallen is een niertransplantatie noodzakelijk.

© Wikimedia Commons


5. Voorjaarskluifzwam

Gyromitra esculenta

Giftig: Een verse, rauwe voorjaarskluifzwam is zeer giftig, doordat de gifstof gyromitrine in de maag wordt gesplitst tot methylhydrazine – dat ook als raketbrandstof wordt gebruikt. Als je de paddenstoel een paar maanden droogt of lang kookt, neemt de giftigheid echter af.

© Shutterstock

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: