Plant smult van zware metalen

Plant smult van zware metalen

Een plant van acht meter hoog neemt zware metalen in zich op en zuivert zo de bodem. Hij kan meer dan 1000 keer zo veel metalen opnemen als andere planten met dezelfde eigenschap. Helaas wordt de plant met uitsterven bedreigd.

22 oktober 2014

Plant zuigt zware metalen uit de bodem

Het goede nieuws is dat er een plant ontdekt is die metalen in zich opneemt en hierdoor schadelijke stoffen als nikkel uit de bodem kan halen. Het slechte nieuws is dat deze plant met uitsterven wordt bedreigd.

De pas ontdekte plantensoort, Rinorea niccolifera, groeit op het Filipijnse eiland Luzon. Via zijn wortels haalt hij voeding uit de nikkelhoudende bodem – maar zonder door het metaal te worden vergiftigd.

Mijnbouw bedreigt de plant

De tot acht meter hoge plant slaat het metaal in zijn stengel en bladeren op, en de onderzoekers denken dat hij 1000 keer zoveel metaal kan bevatten als andere planten met een vergelijkbare eigenschap.

Dit betekent dat de plant grond die verontreinigd is met zware metalen als nikkel, cadmium en lood wellicht kan zuiveren. Daarnaast kan hij een rol spelen bij het winnen van metalen.

Helaas is de plant zeer zeldzaam. Hij groeit op een gebied van 500 vierkante kilometer op het eiland en volgens deskundigen wordt hij nu met uitsterven bedreigd vanwege de plaatselijke mijnbouw.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: