Plastic topbillede

Onderzoekers veranderen plastic afval in brandstof

Een nieuwe methode, waarbij plastic afval wordt verwerkt tot dieselolie en industriële wax, is mogelijk de oplossing voor het wereldwijde afvalprobleem.

23 juni 2016 door Nanna Vium

De afvalverwerkingsinstallaties komen om in het plastic. Er wordt te veel plastic verpakkingsmateriaal geproduceerd, en als we niet snel iets doen, zit er over 35 jaar meer plastic dan vis in de oceanen.

Als je deskundigen hoort praten over het wereldwijde plasticprobleem, is het duidelijk dat het ernst is. En een definitieve oplossing laat nog op zich wachten.

Onderzoekers van de University of California en het Shanghai Institute of Organic Chemistry hebben echter een stap in de goede richting gezet.

Slecht afbreekbaar

Ze hebben een methode ontwikkeld om petflessen en plastic tassen te verwerken tot dieselolie en industriële wax. Daarmee wordt het mogelijk plastic opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden.

Het project lijkt op het eerste gezicht simpel, want polyetheen – het meest voorkomende type kunststof – is opgebouwd uit de elementen koolstof en waterstof en is daarmee nauw verwant aan de koolwaterstoffen waaruit diesel bestaat.

Toch heeft het proces onderzoekers wereldwijd heel wat hoofdbrekens bezorgd. De stabiele chemische verbindingen van polyetheen zijn namelijk moeilijk af te breken.

Een moeizaam proces

Met behulp van zogeheten chemische katalysatoren is het uiteindelijk echter gelukt om de waterstofatomen te scheiden van de koolstofatomen en via een ingewikkeld proces de structuur van polyetheen te veranderen in dieselolie of industriële wax.

Doordat het proces een temperatuur van slechts 175 °C vergt, is er veel minder energie nodig dan bij eerdere pogingen.

Het nadeel is echter dat het omzetten vier dagen in beslag neemt en dat de chemische katalysatoren duur zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: