Near or far 1

Micro of macro: zie jij het verschil tussen ver en dichtbij?

Foto's die van heel dichtbij of heel veraf zijn genomen, kunnen erg op elkaar lijken. Twee onderzoekers brachten een paar indrukwekkende voorbeelden bijeen.

Micrometersklein en kilometersgroot

Op een dag hing de geograaf Stephen Young voor de grap een van zijn satellietfoto’s in het kantoor van zijn collega Paul Kelly. Kelly, een slangendeskundige, dacht dat het een close-up van een slangenhuid was, gemaakt met de microscoop.

Zo kwamen de twee onderzoekers van de Salem State University op het idee voor de tentoonstelling ‘Micro of macro?’, die micrometerskleine details tegenover kilometersgrote landschappen stelt.

Natuurlijke patronen herhalen zich tot in het oneindige

Het is geen toeval dat de beelden van microscoop en satelliet op elkaar lijken. Veel natuurlijke patronen zijn fractals: de grote figuur bestaat uit kleinere versies van dezelfde figuur, die zichzelf tot in het oneindige herhalen. Bloemkool, bliksem, kristallen, sneeuwvlokken en gebergten zijn voorbeelden van fractalachtige patronen in de natuur.

Doe de test: zie jij wat wat is?

Probeer zelf of je het verschil tussen micro en macro kunt zien op de foto's van de onderzoekers. Blader door de galerij boven aan de pagina en kijk of je het kunt raden.

Zie jij het verschil?

Test jezelf: Kijk zelf of je het verschil ziet tussen micro en macro in onze galerij boven aan deze pagina.

TIP: Je kunt de foto's het best op volledig scherm bekijken. Je kunt met je muis of de pijltjestoetsen bladeren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: