Rodney Fox

Man overleefde haaienaanval

De Australische haaiendeskundige Rodney Fox is een van de weinigen die een rechtstreekse aanval van een witte haai kunnen navertellen.

15 november 2012

De Australische duiker en haaienexpert Rodney Fox is nu in de 70, en dat is een klein wonder. Hij is een van de weinigen die een rechtstreekse aanval van een witte haai kunnen navertellen. In 1963 werd hij tijdens een duikwedstrijd bij de Australische zuidkust aangevallen door een witte haai.

De haai greep hem bij zijn borstkas en beet één keer, waarna hij weer losliet. Enkele andere deelnemers aan de wedstrijd konden Fox aan boord van een boot hijsen.

Hij had echter zulke zware verwondingen opgelopen bij de beet dat niemand dacht dat hij het zou halen. Veel van zijn organen lagen bloot, en alle ribben aan één kant van het lichaam waren gebroken. De redding van Fox was waarschijnlijk zijn nauwsluitende wetsuit, dat zijn organen op hun plaats hield tot hij behandeld kon worden. Hij had geen minuut later in het ziekenhuis moeten aankomen, want hij had al erg veel bloed verloren.

Artsen slaagden erin de enorme wond te dichten. Er waren 461 hechtingen voor nodig.

Op het fragment hieronder kun je kennismaken met Fox. Je kunt ook het hele artikel downloaden: Klik hiertoe op Download.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: