dead birds on road

Kunnen vogels dood uit de lucht vallen?

Ik heb gehoord dat er enorme aantallen vogels ineens uit de lucht kunnen vallen, in de VS of Zweden bijvoorbeeld. Kan dat echt, en zo ja, wat is daar de oorzaak van?

11 december 2013

Soms komen zwermen vogels om het leven en vallen ze vrij dicht bij elkaar op de aarde neer. Meestal zijn dit soort massasterftes aan weersomstandigheden te wijten. In de lucht zijn vogels namelijk een speelbal van het weer.

Grote hagelstenen kunnen kleine vogels bijvoorbeeld uit de lucht slaan, dus als een aantal mussen overvallen wordt door een flinke hagelbui, kan de hele zwerm tegen de grond worden gekwakt. Ook als de bliksem in een zwerm vogels inslaat kunnen ze massaal doodvallen.

Maar de meeste vogels vallen waarschijnlijk uit de lucht door winterse stormen. Trekvogels zijn in de winter vaak verzwakt door honger, en als daar nog eens een zware winterbui overheen gaat, zullen veel trekvogels het vliegen opgeven, waardoor ze in groten getale op een klein gebiedje van de honger omkomen.

Stormen kunnen trekvogels ook volledig uit koers blazen. De vogels, die na een lange reis toch al uitgeput zijn, kunnen daardoor zo uit het lood geslagen worden dat ze met de hele zwerm tegelijk vlak bij elkaar neervallen.

Hagel en bliksem

Door ontlading van wolken kunnen vogels massaal neerstorten.

Storm

Wind kan trekvogels uitputten, aan de grond houden en daardoor uithongeren.

Vuurwerk

Knallen en lichtflitsen kunnen vogels zo’n angst aanjagen dat ze tegen hoge voorwerpen of elkaar aan vliegen.

1 miljoen vogels dood door uitputting

Een van de grootste massasterftes van vogels vond plaats in 1904, toen in Noord-Amerika een enorme zwerm ijsgorzen terechtkwam in een storm.

Daar waren ze niet tegen opgewassen, en na afloop lagen er een miljoen dode vogels op de grond. Zo kunnen ook zeevogels sterven als ze het land op worden gedreven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: