Niagara Falls frozen

Niagarawatervallen bevroren door lekke Arctis

In grote delen van de VS, waaronder bij de Niagarawatervallen, is het extreem koud. Dat komt volgens klimaatwetenschappers doordat de opwarming van de aarde de Noordpool 'lek' heeft geprikt.

24 februari 2015 door Carsten Nymann

In januari 2014 kreeg de kou de VS al in zijn greep. Zelfs in de Zuidelijke Staten daalde de temperatuur tot in de dubbele cijfers onder nul.

En tot nu toe doet 2015 qua kou niet onder voor het afgelopen jaar.

In New York is de rivier de Hudson bevroren, 80 procent van de Grote Meren in het Middenwesten is dichtgevroren en zelfs de enorme watermassa's van de Niagarawatervallen op de grens met Canada legden het af tegen de kou.

Opwarming van de aarde legt Niagarawatervallen stil

Paradoxaal genoeg is volgens wetenschappers juist de opwarming van de aarde verantwoordelijk voor de kou die de Niagarawatervallen heeft lamgelegd.

De zogeheten polaire straalstroom, de wind die gewoonlijk bij de 60e breedtegraad rond de aarde loopt en de kou en de warmte gescheiden houdt, slingert de laatste jaren namelijk enorm.

Dat komt doordat de temperatuur op de Noordpool vergeleken met 50 jaar geleden zo'n 10 graden is gestegen. En als het temperatuurverschil tussen noord en zuid kleiner wordt, worden de straalstromen zwakker en kunnen ze de warme en koude lucht minder goed gescheiden houden.

Arctis lekt kou naar Niagarawatervallen

Het gevolg daarvan is dat op sommige plekken warme lucht ver doordringt in het noorden, terwijl elders koude arctische lucht tot ver in het zuiden komt en bijvoorbeeld de Niagarawatervallen lamlegt of – zoals in 2014 – het subtropische Florida in de VS bereikt.

Hoewel Noord-Amerika op dit moment het zwaarst getroffen wordt, waarschuwen de klimaatonderzoekers dat de Europeanen hun winterjas ook nog niet moeten in de mottenballen moeten leggen. Europa kan best eens het volgende slachtoffer worden van de lekke polaire straalstroom.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: